Ulleliten
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Strikketips

17.06.2022
Hvordan få riktig strikkefasthet

 

 

Strikkefasthet viser antall masker i bredden og antall masker/pinner i høyden på 10 cm. Strikkefastheten påvirkes av alt fra hvilke masker som er strikket, hva slags garn som er brukt, pinnetykkelsen og din egen spenning (dvs. hvor mye garn du bruker til og mellom hver maske).

Strikkefastheten kan justeres for å passe til anbefalt strikkefasthet i en oppskrift ved å bytte pinnestørrelse. Tykkere pinner gir laverer maskeantall (mindre masker pr. 10 cm), tynnere pinner gir høyere maskeantall (mer masker pr. 10 cm).

Vrangborder og fletter trekker sammen, noe som gir flere masker i bredden enn glattstrikk, rillestrikk eller perlestrikk. Tykkere garn gir større masker (dvs. færre masker i bredden og høyden).

Din strikkefasthet kan også variere i et og samme strikkeplagg (typisk for en nybegynner) og når du er blitt litt mer vant til et mønster blir du mer avslappet og lager dine masker på en annen måte, dette gir en endret strikkefasthet.

Det er veldig viktig å kontrollere strikkefasthet før du starter et prosjekt slik at du får riktig mål på plagget. En prøvelapp strikkes i mønsterets strikketeknikk og garn. Kantene på lappen påvirker målene, så det er best hvis lappen er minst 15x15 cm. Å lage en prøve lapp lærer deg også strikketeknikken slik at du får en jevn strikkefasthet på plagget når du skal begynne.

Les mer...

Trykk ENTER for å søke